zondag 8 mei 2016

Aardbeien-rabarbertaart

Het was tijd om weer eens wat te bakken. De tuin begint nu langzaam wat groenten te geven. De kou van de afgelopen weken heeft het lang laten duren. De eerste rabarber komt nu van de tuin. De aardbeien heb ik gekocht.


Ingredienten
1 pak bastognekoeken
100 g roomboter
1 el water

300 g aardbeien
200 g rabarber
12 gelatineblaadjes
500 g kwark
250 g slagroom of qimiq
200 g basterdsuiker

2 stengels rabarber
50 g suiker

springvorm
dunschiller
schaar

Smelt de roomboter. Vermaal de bastognekoeken in een keukenmachine. Wanneer de koekjes vermalen zijn voeg de roomboter en de 1 el water toe. Maak het een smeuïge massa.
Verdeel de massa in over een springvorm, druk de massa goed aan. Zet de bodem in de koelkast.

Week de gelatineblaadjes in koud water.
Snij de 200 g rabarber in kleine stukjes en kook de rabarber met zo weinig mogelijk water (eventueel een klein beetje suiker) tot een pap ontstaat.
Ontkroon de aardbeien.
Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan de warme rabarber. Roer het geheel door tot de gelatine is opgelost.
Doe de aardbeien, rabarber, kwark en suiker toe aan een keukenmachine en maak een gladde massa.

Ikzelf heb qimiq gebruikt een product wat in Nederland zeer slecht verkrijgbaar is. Als je slagroom gebruikt moet deze eerst stijf geslagen worden. Voeg de slagroom of de qimiq toe aan de roze massa.
Stort deze op de bodem.
Laat de taart nu minimaal 3 uur opstijven.

Voor de aankleding heb ik rabarberslierten gebruikt. Maak de stelen rabarber schoon. Ik heb reepjes gemaakt met een dunschiller. Daarna de slierten 1 voor 1 gekookt in suikerwater. Per sliert 30 seconden.
Daarna de sliert iets laten afkoelen en op de taart leggen waarna ze op maat geknipt zijn.

Eet smakelijk.

rabarber-aardbeientaart

1 opmerking: